dinsdag 12 november 2013

Skincare Mythen - DIY

Do It Yourself

Of niet...
 
 
Vele populaire media promoten tegenwoordig DIY verzorging, verzorging die je zelf kan maken door middel van wat appelsienen, citroenen en exotische vruchten te persen en vervolgens te smeren. Bij het lezen van zulke artikelen denk ik meteen: 'Oh, ik heb 3 jaar voor niks gestudeerd. Zonde van mijn geld maar vooral van mijn energie.' Vervolgens denk ik terug aan een verhaal dat mijn professor ooit eens vertelde over een schoonheidsspecialist die een chocolade masker deed bij één van haar klanten. Economische crisis als het was, besloot de schoonheidsspecialist zelf haar chocolade uit de supermarkt te smelten en deze op de klant aan te brengen. De klant zag er niet alleen stralend uit, ze zag vooral lijkbleek! Letterlijk, mevrouw was zo dood als een pier.
Reden?: micro-organismen die waren vrij gekomen tijdens het smelt procedé en zo in de huid van de klant waren terecht gekomen met dood tot gevolg.
Nu is dat waarschijnlijk een uitzondering, maar toch is de kans reëel dat door het gebruik van DIY je huid slecht zal reageren: teveel citroensap kan irritatie veroorzaken of een heerlijk yoghurt masker kan je rode jeukende plekken bezorgen.
 
Moest het allemaal zo gemakkelijk zijn, Estée Lauder zalige had nooit een gigantisch imperium kunnen stichten of mevrouw Bettencourt had nooit zoveel miljoenen kunnen verduisteren bij haar L'Oréal imperium.
 
Aan elk cosmetisch product in de winkelrekken gaan maanden of jaren onderzoek vooraf! We moeten kijken naar de stabiliteit van ingrediënten, de samenhang tussen ingrediënten, de stabiliteit van het eindproduct en vooral kijken welke bewaarmiddelen we moeten gebruiken en in welke concentratie om ervoor te zorgen dat het product VEILIG is!
 
Nog erger, maar gelukkig is dit maar geldig voor een select aantal mensen, zijn de mensen die eerst gaan 'onderzoeken' wat ok is en wat niet. Je mag nog hippe formulaties vinden op het internet of ingrediënten bestellen op het internet, veilig is het NIET. Je weet niet wat je koopt online noch heb je enig idee wat je eigenlijk aan het doen bent!
 
Heb je weinig geld voor cosmetica (het moet niet duur zijn om goed te zijn), koop dan een low budget merk.
 
Tante Kaat zou het ook zo zeggen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten